Travmatik Beyin Yaralanması ve Akupunktur

En sık trafik kazaları olmak üzere yüksekten düşme, iş kazaları, darp, ateşli silah yaralanmaları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Travmatik beyin hasarı, kafanın ani ve şiddetli bir şekilde bir nesneye çarpması ya da bir nesnenin kafatasını delerek beyin dokusuna zarar vermesi sonucu ortaya çıkan beyin yaralanmalarıdır. Kişinin bilişsel ve fiziksel fonksiyonlarında bozulmalara yol açarak, düşünme, algılama konuşma, yutma bozuklukları ile kol ve bacak gibi organlarda felç geçmesine neden olabilir. Hemen her yerde ve her yaşta görülebilirse de gençlerde ve özellikle 15-25 yaş arasında sıklığı en fazladır. Motosiklet ve bisiklet kazaları önemli bir nedendir. Çocuklarda düşmeler ve kaza dışı travmalar, erişkinlerde trafik kazaları ve yaşlılarda yine düşmeler kafa travmasının yaygın nedenleridir.

Hasarın tipi ve şiddetine göre ölümden tam iyileşmeye kadar değişken sonuçları olabilir. Hasarın tipi ve şiddetine göre ölümden tam iyileşmeye kadar değişken sonuçları olabilir. Rehabilitasyon “bireyin bir yaralanma veya hastalık sürecini takiben yeni durumda maksimum öz yeterliliği ve işlevi tekrar kazanmak için becerilerin yenilenme süreci” olarak tanımlanabilir. Rehabilitasyonun amacı, hastanın günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık sağlamaktır. Travmatik beyin yaralanması sonrası rehabilitasyon programı, hastanın mevcut tıbbi durumu ve fonksiyonel düzeyine uygun olarak; yatak icindemobilizasyon, oturma dengesi eğitimi, el ve kollarını kullanma, yatak dışına çıkma ve transfer aktiviteleri, ayağa kalkma, ayakta denge eğitimi, yürüme, merdiven inip çıkma,  iş-uğraşı ve günlük yaşam aktivitelerinin eğitimi faaliyetini içerir.

Akupunktur tedavisi her gün veya gün aşırı olarak başlanır. 10-12 seans olarak planlanır. Hastanın kliniğine göre seans araları uzayarak devam ettirilir. Tedavi süresi 20-30 dakika şeklindedir. Fizik tedavi ve akupunktur ile tedavinin başarı oranı artar.