Priformis Sendromu ve Akupunktur

Son dönemlerde bel fıtığınız olmadığı halde beliniz çok mu ağrıyor, uzun süre oturunca veya ayaktayken belinizden kalçanıza doğru yayılan ağrılarınız mı var, siz de şu an priformis sendromu yaşıyor olabilirsiniz…

Priformis Sendromu, temel olarak siyatik sinirin priformis kası altında sıkışmasıyla ortaya çıkan genellikle bel fıtıkları ile karışan bir olgudur. Sıkışmayı tetikleyen durumların başında aşırı spor ya da ağır kaldırma gibi fiziksel aktiviteler gelir. Bu durumda priformis kası aşırı ve yanlış yüklenmiştir. Uzun süre oturmak, örneğin ofiste, doğrudan kalça üzerine düşülmesi, sakroiliak eklem disfonksiyonu da priformis sendromunu tetikleyebilir.

Priformis sendromu ile ilişkili ağrı bel fıtığı kaynaklı ağrıya çok benzer. Bu nedenle hastalarda siyatik sinirin sıkışması sadece uyluk bölgesinde şiddetli kalça ağrısı ve uylukta siyatik ağrısına neden olmaz ayrıca bacakta uyuşukluk, karıncalanma hissi de olabilir. Bu belirtileri hastalar otururken etkilenen tarafta hissederler ayrıca merdiven çıkmak, bisiklet binmek ve koşmak gibi aktiviteler sırasında ağrı artabilir.

Priformis sendromu belirtileri ilk başta ayırt edilemez. Bunun ayrımını yapmak için uzman doktorunuza başvurmalısınız. Bazen gergin ve ağrılı priformis kası sosis gibi ele gelebilir.

Priformis sendromu gibi bulgu veren sakroiliak disfonksiyon, pelvis tümörü, bel kireçlenmesi ve alt lomber bölgedeki fıtığın siyatik sinire baskısı MRG gibi görüntü yöntemleriyle dışlanmalıdır. L5-S1 fıtık, sakroiliak disfonksiyon ve priformis sendromu birlikteliği de sıktır.

Tedavide, akut dönemde soğuk uygulama ve istirahat önerilir, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar eklenir. Sonrasında fizik tedavi ve germe egzersizleri mutlaka erken dönemde başlanmalıdır. Tedaviye dirençli olan vakalar nöralterapi, akupunktur, kuru iğneleme ve ozon tedavisi ile desteklenir. Hızlı tanı ve tedaviyle prognoz oldukça iyidir ama teşhis ve tedavi geciktiğinde kronikleşerek hayat kalitenizi olumsuz etkiler.

Priformis sendromunu önlemek için uzun oturmalardan kaçınmalı, spor öncesi ve sonrası germe egzersizleri mutlaka yapılmalıdır.