Omuz Ağrısı ve Akupunktur

Omuzun tendonlarını ilgilendiren sıkışma sendromu (impengement), rotator kılıf sendromu, donuk omuz, tendinitler(bisipital tendinit), tendonlarda kireç birikimi ile oluşan kalsifik tendinitler, osteoartrit(kireçlenme), omuz gevşekliği ya da omuzun yarı çıkıkları(subluksasyon), miyofasiyal ağrı sendromu denilen omuzun çevresindeki kaslara bağlı zorlanma ağrıları en çok görülen problemlerdir.

Omuz çevresi kasların sinirlerinin hasarına bağlı olarak da omuz ağrıları görülebilir ve omuzda kuvvetsizlik, zayıflık daha ön planda olur. İltihaplı romatizmal hastalıkların çoğunda omuz etkilenmektedir(romatoid artrit, spondiloartropati, polimiyaljiya romatika). Ayrıca omuz bölgesindeki kemik ve yumuşak dokulardan kaynaklanan tümöral rahatsızlıklar, enfeksiyonlar da omuz ağrısına neden olabilir.

Daha az karşılaştığımız nedenler ise omuz dışı yapılardan kaynaklanan ağrılardır. Akciğerin üst bölgesinin kanserleri, karaciğer, mide, safra kesesi, dalak problemleri, kalp rahatsızlıkları da omuz ağrısı ile karşımıza çıkabilmektedir.

Boyun fıtıklarının omuza yayılan ağrı yapması dolayısıyla boyun ağrısı yapan nedenlerle omuz ağrısı yapan nedenlerin sıklıkla karışabileceği unutulmamalıdır.

Omuz ağrıların çok büyük bölümü yumuşak doku kaynaklıdır. Omuzdaki yumuşak dokuları ve kemik yapıları değerlendirmede omuzun manyetik rezonans görüntülemesi detaylı analiz imkanı sağlar. Omuz ağrısı yapan patolojilerin çoğunda temel tedavi fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır. Fizik tedavi modaliteleri (sıcak uygulamaları, elektroterapi, ultrason,vs) ile ağrının azaltılması, iyileşme sürecinin desteklenmesi sağlanır. Fizyoterapist eşliğinde uygun egzersiz programları, egzersiz cihazlarında yapılan çalışmalar ile omuz eklem hareketlerinin açılması ve kolunu günlük yaşamda tekrar kullanması sağlanır. Omuzdaki bağları güçlendirmek için proloterapi ve etyolojiye yönelik olarak nöralterapi ve akupunktur yapılır. Konservatif tedavilerle iyileşmeyen vakalarda cerrahi uygulanır. Cerrahi sonrası erken dönemde ortopedik rehabilitasyona başlanır.

Akupunktur tedavisi her gün veya gün aşırı olarak başlanır. 10-12 seans olarak planlanır. Hastanın kliniğine göre seans araları uzayarak devam ettirilir. Tedavi süresi 20-30 dakika şeklindedir. Fizik tedavi ve akupunktur ile tedavinin başarı oranı artar.